Nooit meer te druk 1

Om te beginnen wat eerlijkheid: er is geen magische truc om nooit meer te druk te zijn. Not one tool to rule them all. Nooit meer te druk zijn vraagt lang en hard werk.Uiteindelijk komt het erop neer dat je dom moet zijn. Het is namelijk de kunst je zelf te trainen tot het volgen van simpele, domme regels. Dat blijkt een stuk lastiger dan je denkt.

De principes achter overbelasting zijn eigenlijk heel simpel. In het leven van elk mens bestaat er een balans tussen herstel en belasting. Je doet dingen: projecten, sporten, vrienden zien en je herstelt van de energie die dat kost, door te slapen, boeken te lezen of uit het raam te kijken. Je laadt je batterij op en ontlaadt hem weer.De principes achter overbelasting zijn eigenlijk heel simpel.Heb je het te druk dan belast je jezelf te veel of neemt te weinig tijd om te herstellen. Veel ingewikkelder is het niet. De ‘waarom’-vraag is wel moeilijker. Waarom neem ik niet genoeg tijd om te herstellen? Waarom is het nodig om mezelf elke keer zo te belasten?

Nu kunnen we twee dingen doen: naar onze omgeving kijken of naar onszelf. We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt, met bazen, deadlines, constante bereikbaarheid en eindeloze mogelijkheden jezelf met anderen te vergelijken. Daarover in een ander artikel meer. Vandaag kijken we naar onszelf. Waarom vinden wij het soms moeilijk grenzen te stellen? En waarom doen wij soms meer dan we eigenlijk aankunnen?

In het antwoord waar ik me vandaag op focus is een belangrijke rol weggelegd voor een klein mannetje. Dat persoontje is vaak nog behoorlijk jong en vormt een apart deel van onze persoonlijkheid. Hij leeft in je hoofd.

En als mijn opdrachtgever vraagt of ik er nog een nieuwe klus bij kan hebben, terwijl ik eigenlijk te veel werk heb en ‘nee’ moet zeggen, is het dat mannetje dat zegt: kom maar op! En als ik dan in het weekend eindelijk kan uitrusten, dan is het dit persoontje dat tegen mij schreeuwt: dit is het moment om te gaan rennen, racefietsen, je moeder bellen, opruimen en een diner geven voor vrienden. Maar waarom is dat mannetje zo onaardig tegen ons? Simpel: om ons te beschermen. Maar waarom is dat mannetje zo onaardig tegen ons? Simpel: om ons te beschermen. Dit deel van ons wordt namelijk volledig gedreven door angst of met een ander woord schaduw-overtuigingen. Het mannetje zorgt ervoor dat onze diepste angsten geen werkelijkheid worden. Dat leg ik verder uit.

Wij hebben allemaal overtuigingen over alles om ons heen, bijvoorbeeld “anderen zijn te vertrouwen” of “de wereld is een veilige plek”. Dit hebben we geleerd doordat we dingen hebben meegemaakt in ons leven, zogenaamde leer-ervaringen.

De meeste van deze leer-ervaringen zijn vaak fijn geweest en hebben gezorgd voor positieve opvattingen over onszelf, de ander en de wereld. Maar we maken allemaal wel eens vervelende dingen mee: buitensluiting op school, pesten, een boze of teleurgestelde ouder, vrienden die ons vertrouwen schaden of een stukgelopen relatie. Op dat soort momenten ontstaan schaduw-overtuigingen; negatieve opvattingen over de wereld die we vaak diep wegstoppen. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg” of “ik blijf alleen over”. Op dat soort momenten ontstaan schaduw-overtuigingen; negatieve opvattingen over de wereld die we vaak diep wegstoppen. Als een volwassen persoon luidkeels je schaduw-overtuigingen lopen verkondigen. ‘Hoi wat leuk om je te ontmoeten, ik ben bang dat ik door iedereen verlaten word.’ Nee je probeert juist uit alle macht te voorkomen dat deze diepste angsten werkelijkheid worden. En daarvoor heeft je hoofd het kleine mannetje in het leven geroepen. Hij zorgt er uit alle macht voor dat jouw schaduw-overtuigingen niet waar worden.

Als ik bijvoorbeeld een afspraak met een vriendin wil afzeggen omdat ik erg moe ben, dan schreeuwt dat mannetje: “je moet gaan”, en in stilte voegt hij daaraan toe: “als je niet gaat blijf je uiteindelijk alleen over, ik bescherm je”. Hetzelfde geldt voor presentaties die perfect moeten zijn, feestjes waar je toch maar naar toe gaat en deadlines waar je te hard voor werkt. Het mannetje zweept je op om tot het uiterste te gaan anders zul je er niet toe doen, door de mand vallen, alleen overblijven of anderen teleurstellen.

Lees volgende week verder.